Prešovské DJZ uviedlo premiéru muzikálu Báthoryčka

15.02.2005 Celý región

Umelecký súbor Divadla Jonáša Záborského v Prešove uviedol v piatok 11. februára premiéru pôvodného slovenského muzikálu Báthoryčka. Režijne ho naštudoval ho...
Umelecký súbor Divadla Jonáša Záborského v Prešove uviedol v piatok 11. februára premiéru pôvodného slovenského muzikálu Báthoryčka. Režijne ho naštudoval hosťujúci Martin Kákoš.

Muzikál mal svoju prvú premiéru v Divadle Andreja Bagara v Nitre asi pred štyrmi rokmi. Prešovské predstavenie nie je úplne identické s tým, aké bolo v Nitre. Kákoš na margo toho na predpremiérovej tlačovej konferencii 7. februára uviedol, že sa pokúsili \"starý legendárny príbeh o krvavej grófke pozmeniť, poopraviť, pretože si myslíme, že nie vždy to, o čom učia oficiálne historické materiály je pravda, takže sme hľadali tak akoby iný pohľad na ňu\". Sústredili sa na osud ženy, ktorá prechádza zložitým obdobím starnutia, musí sa vyrovnať sama so sebou. Ide teda podľa Kákoša, ktorý režíroval inscenáciu aj v Nitre, viac o psychologické pozadie Báthoryčkinho príbehu ako o nejaké efekty krvavých scén.
Pri zrode oboch inscenácii stal František Javorský. V Nitre bol riaditeľom divadla, v DJZ je od začiatku roka umeleckým šéfom. \"Ťažko porovnávať obidve inscenácie, pretože vznikli v inom prostredí s iným personálnym obsadením a nielen na javisku, ale aj v zákulisí, \" konštatoval. Podľa neho ide o realizačne ťažký titul a je preto dobré, že sa v Prešove inscenuje, lebo pomáha zvyšovať kvality súboru. \"Tá inscenácia prešovská je menej náročná finančne, ale myslím si umelecky že môže veľmi byť porovnateľná s Nitrou, aj keď my sa tomu porovnaniu bránime, \" dodal. Náklady na prešovský titul činia asi dva milióny Sk, na titul v Nitre boli okolo šesť miliónov Sk.
Autorkou libreta je Jana Kákošová, hudbu skomponoval Henrich Leško. Kostýmová výprava je dielom Ľudmily Várossovej, choreografiu vymyslel Jaroslav Moravčík. Hlavnú úlohu v alternácii stvárnia Ľudmila Dutková a Elena Kušnierová. Juraja Thurza si zahrá práve Javorský, ktorý sa v Nitre tejto úlohe úspešne vyhol.
(jj)
 

Vyberte región